درجلسه مشترک کمیسیونهای عمران و بهداشت و محیط زیست شورای رشت مطرح شد: ناپایداری زباله ها در سراوان بحرانی جدی است/احتمال حرکت پوسته زمین در سراوان
عصرکاسپین ، در جلسه مشترک کمیسیونهای عمران و بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی شهر رشت به مبحث ناپایداری زباله در سراوان و بحرانهای ناشی از آن تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی شورای رشت در ابتدای جلسه رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت اظهار کرد: دستور جلسه امروز رانش زباله در سراوان می باشد.
فاطمه شیرزاد افزود: تا کنون جلسات متعددی در این خصوص برگزار شده است و وضعیتی که در سراوان پیش آمد یک تلنگر جدی برای سازمانهای مسئول می باشد.
وی با اشاره به شرح خدمات مربوط به شهرداری رشت در خصوص سراوان تصریح کرد: یقینا با توجه به نقشی که شهرداری رشت در مباحث مختلف در این زمینه بر عهده دارد امیدواریم بتوانیم راهکار مناسبی برای این معضل اساسی بیاندیشیم .
در ادامه رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر رشت اظهار کرد: جلسات مشترکی با کمیسیون بهداشت و محیط زیست داشته ایم و در جلسه امروز مدیر عامل پسماند گیلان نیز حضور دارد و می خواهیم به راهکار مناسبی جهت رفع مشکل سراوان دست پیدا کنیم.
رضا رسولی افزود: در شرایط فعلی باید با مدیریت بحران امتیازات بهتری برای شهر و استان کسب کنیم.
در ادامه مشاور پروژه لندفیل سراوان اظهار کرد: برنامه های ما در سه بخش کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برنامه ریزی شده است و در رانش اخیر زباله ها بیش از سیصد متر جابجا شده اند و یک ناپایداری در پشته های زباله دیده می شود .
مهران کریم پور افزود: بحث نگهداری پشته های زباله در بخش کوتاه مدت برنامه ریزی شده است.
وی بیان کرد: نیاز به تجهیزات مدرن جهت کوبیدن زباله و… احساس می شود و در حال حاضر اداره پسماند شهرداری رشت چنین امکاناتی در اختیار ندارد و باید با ورود پیمانکار به بحث پایدار سازی پشته ها بپردازیم و در شرایط فعلی نیازمند یک متمم بودجه به منظور رفع مشکل ایجاد شده هستیم.
کریم پور با اشاره به اینکه سقف قرار داد پیمانکاران سراوان تمام شده است گفت: در سه هکتار فعلی در سراوان نهایتا تا پنج سال آینده می توانیم زباله دفن کنیم و بعد از آن باید به دنبال یک مکان دیگر باشیم.
وی با بیان اینکه تا زمانیکه اداره پسماند تجهیزات مورد نیازش را در اختیار نداشته باشد باید از حضور پیمانکار استفاده کنیم تصریح کرد: در هر مقطعی که سازمان به تجهیزات مورد نیاز دست پیدا کند می توانیم با پیمانکار قرار داد را لغو کنیم.
مشاور پروژه لندفیل سراوان افزود: در استراتژی دراز مدت برای سراوان طراحی سایت جدید زباله در منطقه با سیستمهای قوی پمپاژ برنامه ریزی شده است.
در ادامه معاون عمرانی شهرداری رشت نیز اظهار کرد: رانش زباله اگر بطول بیانجامد به یک تهدید جدی تر تبدیل خواهد شد و برای ساماندهی زباله ها نیازمند بیست و پنج میلیار د تومان اعتبار هستیم .
فرامرز جمشیدپور افزود: ریزش زباله ها موجب شده است که پشته های دیگر نیز در خطر سرازیری قرار بگیرد و باید این بحران جدی گرفته شود.
وی با بیان اینکه برای انجام برخی از اقدامات ز جمله کوبیدن زباله ،پرکردن سلول و… نیازمند تجهیزات بیشتری هستیم گفت: برای جلوگیری از اتلاف وقت و آغاز اقدامات عملیاتی نیازمند عقد قرار داد هستیم و باید با ترک تشریفات با پیمانکار وارد همکاری شویم تا از بروز خطرات دیگر جلوگیری شود.
در ادامه یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت گفت: با رانش زباله تهدیدات عملی شده و در حال حاضر در شرایط بحرانی هستیم.
فرهام زاهد افزود: در اینکار نباید با حدس و گمان حرکت کرد و بر اساس عینیت ها باید اقدام کنیم.
رئیس کمیسیون عمران شورا نیز در ادامه گفت: بنده معتقدم رانش زباله در سراوان ممکن است به علت همزمانی فعالیتهای عمرانی و سیستم بهره برداری و… نیز مربوط باشد و در شرایط فعلی باید استراتژی واحد در تمامی بخش ها داشته باشیم.
رضا رسولی با اشاره به اینکه سازمان پسماند باید به تمامی ابعاد رانش زباله توجه کند گفت: پسماند باید در حیطه فرهنگ سازی هم ورود کند و این مبحث بسیار مهم می باشد.
در ادامه معاون خدمات شهری شهرداری رشت نیز اظهار کرد: رفع مشکل رانش زباله در سراوان مقوله ای است که با حدس و گمان نباید در خصوص آن اقدام شود.
علی بهارمست افزود: هر اقدامی که در سراوان انجام شود سرمایه گذاری است و باید پروژه کاملا به دست تیم تخصصی سپرده شود و ان شاا با تکمیل شرکت کود آلی و احداث زباله سوز دفن زباله در سراوان به کمترین میزان برسد.
در ادامه مشاور کمیسیون عمران شورای اسلامی رشت اظهار کرد: حرکت و رانش زباله در این حد متراژ تا حدودی غیر طبیعی است و بنده معتقدم با توجه به جوان بودن کوهها در امامزاده هاشم و… باید احتمال حرکت پوسته زمین نیز بررسی شود و مشاور پروژه باید به این موضوع توجه کند.
مهیار عربانی افزود: باید در اجرای پروژه پایداری زباله دقت شود و ممکن است به جای پایدار کردن زباله ایجاد یک سد در مقابل زباله ها بیشتر کارساز باشد.
وی با اذعان به اینکه مسئول اتفاقات در سراوان باید مشخص شود گفت: نخستین استراتژی این است که در ابتدا مسئول چنین اقداماتی مشخص شود و بدانیم در انجام کارها چه کسی مقصر اینکار است .
عربانی با اذعان به اینکه مخاطرات این قضیه باید بررسی شود گفت: نباید کدخدا منشانه اقدام کرد و مشاور اینکار باید تمام جوانب را در نظر بگیرد و اینکار بعقیده بنده تمام و کمال بعهده مشاور پروژه است و باید طرحهای کوتاه مدت و اضطراری را انجام دهد.
عربانی بیان کرد: سازمان پسماند باید تقویت شود تا بتواند از عهده کارهایش برآید.
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت با تائید سخنان مشاور کمیسیون عمران شورا افزود: به هر حال قصوری در این زمینه اتفاق افتاده که شاهد رانش زباله بودیم و بنده معتقدم اقدامات سلیقه ای آسیب فراوانی به سراوان وارد نموده است.
فاطمه شیرزاد افزود: به لحاظ زیست محیطی سراوان نابود شده است و بارها گفته ام که موارد به شکل ریز شده وارد کمیسیون شود اما امروز هم مباحث بصورت کلی مطرح شده است.
وی با اشاره به موضوع زباله سوز گفت: بازنگریهایی که در خصوص خرید زباله سوز باید به آن توجه میشد و همچنین در بخش اعتبارات هنوز مغفول مانده است و در حال حاضر استانهای شمالی همچون نوشهر و…هم اعتبارات کافی را جذب نکرده اند.
شیرزاد بیان کرد: برای سراوان و کارخانه کودآلی اعتبارات همزمان و کافی منظور شود و باید مسئولین استانی هم درگیر این مباحث شوند و شورا و شهرداری رشت به تنهایی نمی توانند به این بحران بپردازند.
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت افزود: مشاور و پیمانکار پروژه سراوان به خوبی آنالیز شوند و نگذاریم بحران سراوان شدت بیشتری بگیرد.
عضو کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت نیز در این جلسه گفت: مباحث فنی در خصوص سراوان در حال مطرح شدن است و زمانیکه میخواهیم موضوعی را بررسی کنیم باید از نزدیک بازدید انجام شود.
فرهام زاهد افزود: باید همه جوانب را بررسی کنیم و اگر قرار است مسئولیت را مشاور پروژه برعهده بگیرد راهکار هم باید توسط مشاور داده شود.
رئیس کمیسیون عمران شورای رشت نیز در ادامه جلسه گفت: انتظار می رود در یک زمان مشخص و هر چه سریعتر راهکارهای لازم به منظور مقابله با این بحران داده شود.
رسولی افزود: مشاور پروژه باید تمام جوانب را بسنجد و گزارش دقیق به کمیسیون ارائه دهد تا گره های مدیریتی باز شود.
در ادامه مدیر عامل پسماند گیلان نیز گفت: یکی از مشکلات فعلی تداخل کار با پیمانکار است و به عنوان نمونه تصفیه خانه شیرآبه را میخواهیم راه اندازی کنیم اما نمی دانیم چقدر شیرآبه در آنجا تولید می شود.
پویا شهشهانی افزود: همه ما در معضل سراوان مقصر هستیم و متاسفانه همه چیز رها شده است و جزیره ای عمل می کنیم.
وی با اشاره به رانش زباله در سراوان بیان کرد: چهارده روز از رانش زباله سراوان گذشته است و واقعا نمی دانیم باید چکار کنیم و ایجاد سلول جدید دفن زباله در واقع هیچ عایدی برای شهر نداشته است .
شهشهانی با اشاره به اینکه دو استان مجاور گیلان بالغ بر یکصد و سی میلیارد تومان اعتبار بابت زباله سوز جذب کرده اند گفت: اگر در اینجا هم اعتبارات لازم تزریق شود مشکلات ما نیز برطرف خواهد شد.
وی بیان کرد: باید اراده در شهرداری تقویت و تحریک شود و در شرایط موجود رفع ناپایداری زباله ها اساسی است و باید جانمایی زمین تصفیه خانه و محدوده دفن زباله سریعا انجام شود.
رسولی رئیس کمیسیون عمران شورای رشت در ادامه جلسه با اشاره به اینکه بهره برداریها درسراوان باید به گونه ای انجام شود که خطر آفرین نباشد گفت: ظرفیت کارخانه کود آلی و… باید سنجیده شود.
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت نیز با انتقاد از ورود زباله دیگر شهرها به رشت گفت: فقط شهرداری رشت نباید به این موضوع بپردازد و با توجه به اینکه برخی دیگر از شهرهای گیلان نیز زباله های خود را در این محدوده دفن می کنند باید در رفع مشکلات همکاری کنند.
فاطمه شیرزاد افزود: در استان طرح تفکیک زباله از مبدا شکست خورده است و در حوزه پسماند شهر رشت جزو دغدغه های مسئولین کشوری نیست و در شرایطی که دیگر استانها اعتبارات لازم را در خصوص زباله سوز دریافت کردند مسئولین گیلان در خواب بودند.
وی با بیان اینکه برای رفع مشکلات سراوان راهکارهای درمانی خوبی ارائه نشده است گفت: مگر جان مردم از سر راه پیدا شده است و چرا همیشه شهر رشت در جذب چنین اعتباراتی جزو آخرینها باید باشد.
شیرزاد با انتقاد از عملکرد روابط عمومی شهرداری رشت گفت: امروز قرار بود شهر دار رشت جهت بررسی مشکلات سراوان در جلسه کمیسیون حضور پیدا کند ولی مدیر روابط عمومی شهرداری رشت جهت حضور شهردار رشت در صدا و سیما به منظور گپ و گفت خبری برنامه ریزی نموده است.
در ادامه مشاور کمیسیون عمران شورای رشت با تائید سخنان رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت اظهار کرد: اگر با همین شرایط گام برداریم زندگی مردم با مخاطره مواجه خواهد شد و ما به عنوان مشاور فقط می توانیم پیشنهادات خود را ارائه کنیم .
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر رشت در این جلسه با بیان اینکه باید کارها را مشخص شود گفت: باید بدانیم چه چیزی را از چه کسانی تقاضا داریم.
رسولی افزود: با حرف زدن کاری انجام نمی شود و باید عملیاتی ورود کنیم و نقشه راه داشته باشیم.
در ادامه عضو دیگر کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت گفت: از همین حالا به فکر عملیاتی کردن برنامه ها در خصوص رفع مشکلات سراوات باشیم.
فرهام زاهد افزود: دیگر زمان عمل فرا رسیده و در غیر اینصورت شاهد بحرانهای دیگری باید باشیم.
در ادامه عضو دیگر کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت گفت: امروز پیشنهاداتی مشخص شده است و باید کارگروه تخصصی به بررسی جوانب بپردازد و نتایج کلی به کمیسیون انعکاس یابد.
محمد حسن عاقل منش افزود: پیشنهاداتی که ارائه شد باید مورد بررسی قرار بگیرد و در این صورت می توانیم به خوبی مباحث را جمع بندی کنیم.
رئیس کمیسیون بهداشت و مخیط زیست شورای رشت در ادامه گفت: در دوازدهم مهرماه رانش زباله در سراوان اتفاق افتاده است اما عملا هیچ اقدامی در این خصوص انجام نشده است.
شیرزاد بیان کرد: قرار بود امروز کاملا طرحهای عملیاتی درباره سراوان به خوبی باز و واکاوی شود اما در طرحی که به صحن ارائه شده فقط مبلغی درباره اعتبارات مطرح شده است.
عضو دیگر کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورا اظهار کرد: طرحهایی که در آن ابهام وجود دارد باید به پختگی برسد
در ادامه رسولی رئیس کمیسیون عمران شورا با اشاره به اینکه نیاز به یک برنامه راهبردی مدیریت پسماند داریم گفت: اگر طرح ارائه شده در خصوص پسماند مورد تائید است همان اجرایی و به عنوان چراغ راه باشد و در غیر این صورت باید سریعا طرحهای لازم توسط مشاور تهیه و به کمیسیون ارسال شود.
وی افزود: برای پیش بردن مباحث زیست محیطی باید به تمام جوانب توجه شود و بحث انفجار در سراوان را هم باید جدی بگیریم.
رسولی با اشاره به وجود گاز متان ناشی از زباله ها در سراوان تصریح کرد: باید به مشکل انفجار در سراوان هم بیاندیشیم و در هر صورت باید از استاندار، فرماندار و… در این زمینه طلب یاری کنیم و بحث افقهادر این مبحث باید مشخص شود.
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی رشت با بیان اینکه مساله محیط زیست برای بنده بعنوان یک شهروند دغدغه مهمی است گفت: در این خصوص حجت برای ما نظریه کمیسیون بهداشت است و اتفاقاتی که به لحاظ عمرانی و…هم به واسطه رانش زباله در سراوان به وجود آمده باید بررسی شود.
در ادامه جلسه مشاور پروژه سراوان نیز اظهار کرد: ناراحتی و عصبانیت رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت موجب دلگرمی است.
کریم پور افزود: باید آنالیزهای مربوط به این پروژه را در خصوص خاکریزی، جلوگیری از رانش مجدد و… مورد بررسی قرار بگیرد .
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت با بیان اینکه محل احداث تصفیه خانه زیر زباله ها دفن شده است گفت: پیمانکار این حوزه باید مرتبط با این مبحث باشد.
شیرزاد با بیان اینکه طبیعی جلوه دادن رانش زباله رفع مسئولیت است تصریح کرد: همه باید پاسخگو باشیم و اگر در حوزه قرار داد مشاور هم مشکلاتی است باید در اسرع وقت برطرف شود.
وی افزود: از شهردار رشت جهت شرکت در این جلسه دعوت شده بود اما روابط عمومی شهرداری بدون هماهنگی برای شهردار جای دیگر برنامه ریزی نمود و این در حالی است که دعوتنامه ۲۵ مهر برای شهردار ارسال شده و اهمیت موضوع ما برای شهردار رشت باید به گونه ای بوده باشد که در این جلسه حضور پیدا می کردند نه اینکه به صدا و سیما برای نشست خبری می رفتند.
رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت با اشاره به اینکه سالهاست مشکل سراوان مطرح شده است گفت: سراوان مبحث مهمی است که با سلامت مردم ارتباط دارد و باید بطور جدی و باسرعت به آن بپردازیم.
در ادامه مشاور کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر رشت اظهار کرد: حرکات پوسته زمین به گونه ای است که باید خیلی چیزها را در نظر بگیریم .
عربانی افزود: متاسفانه به گونه ای است که اگر در شرایط فعلی اگر کسی هم بخواهد از روی دلسوزی نظری بدهد جبهه گیری می کنند.
در ادامه جلسه مدیر عامل پسماند شهرداری رشت گفت: جاده دسترسی به سلول بهداشتی دفن زباله وجود ندارد.
علیرضا حاجی پور افزود: ما امکانات لازم را در اختیار نداریم و پیمانکار باید در این خصوص خودش اقدام کند و باید با اصلاح شیب زباله اقدامات بعدی ما را در دستور کار قرار دهیم.
وی با بیان اینکه ما راهکار داریم ولی اعتبار نداریم تصریح کرد: طرح ما آماده است ولی تا زمانی که اعتبار لازم به سازمان تخصیص داده نشود نمی توانیم کاری انجام دهیم.
حاجی پور با اعلام اینکه علت تاخیر احداث زباله سوز سیاستهای استان بود گفت: تناژ زباله رشت روزانه ۷۵۰ تن است و علیرغم اینکه شهرداریهای مجاور هزینه دفن را کامل به ما نمی دهد متاسفانه شهرداری رشت اصلا پولی از این بابت پرداخت نمی کند.
رییس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت در این جلسه گفت: مدیر عامل سازمان پسماند شهرداری رشت از ماهها قبل باید این سخنان و کاستی ها را اعلام میکرد.
شیرزاد گفت: این ها نشانه کم کاری است و حال بحران سراوان تاوان چنین کم کاریهایی می باشد.
در ادامه معاون عمرانی شهرداری رشت گفت: در خصوص سراوان تقاضای ترک تشریفات در خصوص پیمانکار داریم .
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر رشت نیز با بیان اینکه روز شنبه آینده جلسه مشترک کمیسیونهای عمران و بهداشت ومحیط زیست شورای رشت برگزار خواهد شد گفت: به عنوان نمایندگان مردم در شورای اسلامی شهر رشت باید سراوان و رانش زباله در آن به مطالبه اجتماعی تبدیل و مورد بازنگری قرار بگیرد.
رسولی افزود: شورا با خرید زباله سوز موافق ایست و نمی خواهیم در این مبحث اعمال سلیقه شخصی انجام شود و برای رفع مشکلات در سراوان نیازمند کمک رسانه ها هستیم.
وی بیان کرد: امیدوارم بتوانیم حقوق مردم را در این خصوص محقق کنیم و لایحه استراتژی کوتاه مدت در باره رانش زباله در سراوان باید شنبه آینده وارد صحن کمیسیون شود و در حال حاضر با توجه به اینکه شش هکتار زمین زیر آوار زباله رفته است و بحران ایجاد شده و امید داریم تمام انرژیها به طور مفید در یک کانال جمع و مشکلات سراوان برطرف شود.
در خاتمه جلسه مشترک رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت اظهار کرد: تمام تلاشمان را در راستای احقاق حقوق مردم بکار گرفته ایم و به زودی بازدید مجددی از محل رانش زباله سراوان بهمراه تمامی اعضای شورا انجام خواهیم داد و به زودی نشستی با استاندار گیلان در این خصوص برگزار خواهیم کرد.