مشاور رییس جمهور مطرح کرد: سرمایه گذاری ۴۰۳ هزار میلیارد تومانی مناطق آزاد در دولت های یازدهم و دوازدهم/ مناطق آزاد غرب کشور؛ ظرفیتی برای اتصال ایران به مدیترانه
مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی گفت: طی هشت سال دولت تدبیر و امید، ۴۰۳ هزار میلیارد تومان در مناطق آزاد کشور سرمایهگذاری انجام شده است.
عصر کاسپین/ حمیدرضا مومنی در نشستی با حضور مسئولان و فعالان اقتصادی استان کردستان در مرزبینالمللی باشماق مریوان گفت: علاوه بر میزان سرمایهگذاری انجام شده هم اکنون ۳۰۷ هزار میلیارد تومان پروژه هم در مناطق آزاد کشور در دست اجرا است که بالای ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و نزدیک به ۷۱۰ هزار میلیارد تومان مجموعا کار در مناطق آزاد انجام شده است.
مومنی با اعلام این که در این مدت برای بیش از ۱۰۰ هزار نفر اشتغال پایدار و مستقیم در مناطق آزاد ایجاد شده است، اضافه کرد: در حوزه زیرساخت هم اقدامات اساسی انجام شده که در توسعه این مناطق بسیار تاثیرگذار بوده است. عملکرد دولت آقای روحانی را در مناطق آزاد زمانی که با دولت های گذشته مقایسه می کنیم، کاملا قابل دفاع است و پیشرفت ها در این حوزه به خوبی مشخص است. قشم که زمانی وارد کننده برق بود امروز ۱۱۰۰ مگاوات برق تولید کرده است. با نگاه به گذشته شاهد هستیم که قشم پیش از این حتی یک مگاوات نیز برق تولید نمی کرد.
وی افزود: مناطق آزاد در عرصه اقتصادی توانستند جایگاه واقعی خود را پیدا کنند و علی رغم مشکلات زیادی که در سر راه آن ها وجود داشت طی سه سال اخیر تراز تجاری این مناطق مثبت شده است. ما دیگر نباید اشتباهات گذشته را تکرار کنیم و ضرورت دارد با بررسی کارشناسی مسیر صحیح را در پیش گیریم.
مشاور رییس جمهور با بیان این که فراز و نشیبهای زیادی را در مناطق آزاد نسل اول و دوم پشت سر گذاشتیم و شناخت کامل از نقاط قوت و ضعف این مناطق حاصل شده است، گفت: هفت منطقه آزاد که به تازگی مصوب شده اند و از آن ها به عنوان نسل سوم این مناطق نام برده میشود متفاوت از مناطق قدیمی ایجاد، اداره و مدیریت خواهند شد.
مومنی با اشاره به این که در مناطق آزاد جدید دیگر اشتباهات و نقاط ضعف مناطق قدیمی تکرار نخواهد شد، یادآور شد: همزمان با تصویب اساسنامه مناطق آزاد جدید طرح جامع آن ها که متشکل از شناسنامه و نیاز اصلی زیرساخت ها و چشم انداز این مناطق است، تهیه و مصوب می شود.
وی یکی از نقاط ضعف مناطق آزاد قدیمی را اداره آن ها براساس سلیقه مدیران عامل آن دانست و تصریح کرد: در پنج منطقه آزاد کشور که به آب های آزاد دسترسی دارند هنوز زبان مشترکی در خصوص سهم آن ها از اقتصاد دریا محور ایجاد نشده که این مهم به دلیل نبود سند و چشم انداز در این راستا است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور با بیان این که برای مناطق آزاد جدید در حال طراحی ساختار سازمانی نوینی هستیم، گفت: نهایت تعداد پرسنل در مناطق آزاد جدید حداکثر ۲۵ نفر است و دولت هم فقط ناظر و سیاست گذار بوده و اجرا برعهده بخش خصوصی است.
مومنی خاطرنشان کرد: ما در مناطق آزاد باید به فکر ۱۰ سال آینده باشیم و از امروز آن چه را که ۱۰ سال دیگر نیاز دارند برای آن ها آماده سازیم. باید آماده سازی ها تسریع شود تا بخش خصوصی به سرعت کار خود را آغاز کند. انتظار از بخش خصوصی برای ساخت زیرساخت ها منطقی نیست و این وظیفه حاکمیت است.
وی افزود: ما به دنبال ایجاد یک ساز و کار جدید متشکل از بانک های خصوصی، شرکت های سرمایه گذاری و شرکت های بازار سرمایه و پول هستیم و جلسه ای با ۱۸ بانک خصوصی نیز در همین راستا برگزار کرده ایم، ظرفیت های لازم هم برای همکاری در بانه و مریوان شناسایی شده است. این کنسرسیوم مورد استقبال قرار گرفته است و این روند را نیز ادامه خواهیم داد. ما به دنبال این هستیم از این طریق بخش خصوصی را در مناطق آزاد دخیل کنیم. ارزیابی ها در حال انجام است و پس از بهره برداری باید همگان طبق نقشه جامع پیش روند و همه مدیران موظف هستند از این چارچوب پیروی کند.
مشاور رییس جمهور ادامه داد: منطقه آزاد قشم به عنوان معین منطقه آزاد بانه ـ مریوان مشخص شده است و به دنبال این هستیم که از تجربیات قشم در این منطقه آزاد تازه تاسیس استفاده شود. باید ظرفیت بالقوه استان کردستان را عملیاتی و اجرایی کنیم. این ظرفیت وجود دارد که اگر ۴ منطقه آزاد غرب کشور راه اندازی شوند بتوانیم به آب های آزاد مدیترانه از طریق همسایگان غربی نیز متصل شویم. با استفاده از منطقه آزاد اروند نیز می توانیم از جنوب تا شمال عراق را به عنوان بازار هدف خود قرار دهیم و تلاش می شود تا تداخلی در کار مناطق آزاد ایجاد نشود.
** منطقه آزاد بانه _ مریوان از موقعیت اقتصادی و جغرافیایی مناسبی برخوردار است
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان هم در این نشست گفت: منطقه آزاد بانه و مریوان به واسطه دارا بودن موقعیت مناسب اقتصادی و جغرافیایی یکی از توانمندترین مناطق اقتصادی کشور محسوب می شود.
خالد جعفری با اشاره به اینکه تصویب منطقه آزاد بانه و مریوان در شورایعالی مناطق آزاد کشور خبر خوشی برای تسریع روند توسعه پایدار استان خواهد بود، افزود: وجود منایع آبی و منابع طبیعی خدا دادی و نیز نیروی انسانی توسعه محور موجب بوجود آمدن بستر لازم برای رشد و بالندگی اقتصادی استان کردستان شده است.
جعفری با بیان اینکه مردم استان برای ایجاد شرایط توسعه منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان تلاش خواهند کرد، گفت: ایجاد شهرک صنعتی مشترک با اقلیم کردستان عراق برای افزایش تعاملات اقتصادی و صنعتی از دیگر نیازهای ضروری در این منطقه است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان در پایان بر لزوم ارائه خدمات و زیرساختهای مورد نیاز و مشوق های سرمایه گذاری دولت در این منطقه تاکید کرد.
گفتنی است؛ «حمیدرضا مومنی» مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور و هیات همراه صبح امروز (چهارشنبه ۲۳ تیرماه) از طریق فرودگاه سنندج وارد کردستان شد.
بازدید از محدوده منطقه آزاد بانه ـ مریوان و بازدید از مرز باشماق، واحد صنعتی ژینانوش، منطقه ویژه اقتصادی بانه، مرز سیرانبند و بازدید از شهرک صنعتی بانه و مجتمعهای تجاری این شهرستان از برنامههای این سفر است.