راهکار طب ایرانی برای مبتلا نشدن به بیماریهای تنفسی / راههای ضدعفونی کردن محیط خانه
مریم مقیمی کارشناس طب ایرانی در گفتگو با مهر، راجع به پیشگیری، درمان سرماخوردگی و آنفولانزا در طب ایرانی گفت: در طب ایرانی ابتدا به پیشگیری توجه شده و بعد درمان آغاز میشود. در این فصل آنفولانزا به خصوص در شهرهای بزرگ خیلی شایع شده است. بنابراین از راههای پیشگیری از مبتلا نشدن به آنفولانزا بهبود در خواب، اصلاح عادات غذایی و اصلاح سبک زندگی است.
عصرکاسپین/ مقیمی در ادامه گفت: یکی از عاداتی که در بیشتر افراد به چشم میآید به موقع و کافی نخوابیدن است. در بحث راههای پیشگیری ابتدای امر باید خواب فرد را اصلاح کنیم یعنی فرد دیر به خواب نرود و صبح زود از خواب بیدار شود. خواب مناسب و کافی روند هضم را بهبود بخشیده و به سلامت و شادابی بدن کمک میکند. مورد بعدی در مبحث پیشگیری مورد بعدی اصلاح عادات مخرب غذایی است یعنی پرهیز از خوراکیهایی مانند ماکارونی، اولویه، فستفود که هضم دشواری دارند.
وی افزود: طب ایرانی اعتقاد دارد که بدن یک هوش مدبر دارد و این هوش مدبر میداند که چه زمانی بدن در سلامتی، چه زمانی بدن در وضعیت بیماری بوده و چگونه باید با بیماری مقابله کند. بدن اگر مقاوم باشد میتواند با ویروسها و بیماریهای مختلف مبارزه کند. خیلی اوقات شاهد بودهایم که در خانوادهای یک یا دو نفر دچار مریضی نمیشوند و این دقیقاً به دلیل مقاوم بودن بدن آنها در برابر انواع بیماریها است.
مقیمی افزود: مواد غذایی که به مقاومت بدن کمک میکند در برنامه غذایی افراد باید گنجانده شود. حریر بادام، شیر بادام، شلهزرد، شیر برنج، شیره انگور، دارچین، کدو حلوایی، سیب، به و عسل مواد غذایی هستند که استفاده بیشتر آن در فصول سرد با توجه به شیوع آنفولانزا توصیه شده تا مقاومت بدن را بالا برده و نوعی راه حل پیشگیری از ابتلاء به آنفولانزا به شمار میرود.
کارشناس طب ایرانی ادامه داد: اگر فردی پیشگیری انجام نداد و به آنفولانزا مبتلا شد، برای اینکه بهبودی زودتر صورت گیرد باید از سوپ پر پیاز و سیر استفاده کند. پیاز و سیر خاصیت ضدعفونی کننده و ضد ویروس دارند و در بهبود آنفولانزا بسیار کمک کننده هستند؛ علاوه بر استفاده از پیاز و سیر داخل سوپ میتوان از سبزیجات مختلف اعم از اسفناج، شلغم، جعفری و هویج استفاده کرد. همچنین خوردن خورشت الو اسفناج ضد یبوست بوده و در دفع مواد زائد از بدن کمک کننده است.
وی افزود: این مواد غذایی اگر جز روتین زندگی افراد شود احتمال ابتلای آنان به انواع بیماریها به خصوص آنفولانزا کمتر خواهد شد. در طب ایرانی یکی از راههای ضدعفونی کردن محیط خانه استفاده از سیر، پیاز و نارنج در مکانهای مختلف خانه است، یعنی پیاز یا نارنج را چهار برش زده و در جاهای مختلف خانه قرار دهد این خود نوعی ضد عفونی کننده است که اغلب مردم به آن دسترسی دارند.
مقیمی در ادامه گفت: راهکار بعدی اسپری سرکه و گلاب رقیق شده برای ضد عفونی کردن وسایل است که به طور مخلوط یا جدا شده از هم قابل استفاده خواهد بود. سرکه و گلاب خاصیت ضد عفونی کننده دارند و فرد بیمار میتواند سرکه را روی سطوحی که با آن تماس داشته اسپری کرده تا آلودگی به افراد دیگر دکه با آن وسیله تماس دارند انتقال پیدا نکند. اسپری سرکه یا گلاب را هر ۱۲ ساعت یکبار باید تعویض کرد.
وی اذعان کرد: مبحث بعدی در تشدید آنفولانزا میتواند بحث استرس و نگرانیهای شدید در گرفتن بیماری و مریض شدن باشد، یعنی استرس در سیستم ایمنی بدن تأثیر گذاشته و آن را ضعیف میکند. همچنین در هنگام بیماری نیز به بدن اجازه بهبودی نداده و بیماری مدت زمان بیشتری در بدن باقی خواهد ماند.
مقیمی تصریح کرد: فردی که به آنفولانزا مبتلا شده است باید سبک غذایی خود را تغییر داده و در مدت زمان بیماری از غذاهای قوی، سالم با هضم آسان استفاده کند. استفاده از بعضی مواد غذایی مانند حریره بادام به یکباره در افراد بیمار اشتباه بوده و باید در طول روز استفاده شود؛ به خصوص کسانی که دچار تهوع میشوند بهتر است حجم زیادی از مواد غذایی را یکباره مصرف نکنند.
وی اظهار داشت: افرادی که در زمان بیماری سرفههای خشک شدید دارند از حریر بادام برای صافی گلو استفاده کرده و تا زمان بهبودی کامل از گلاب مصرف نکنند. برای درمان سرفه و خشکی گلو دمکرده آویشن، بابونه و پونه مفید است و به دلیل آنتیبیوتیک طبیعی داخل گیاهان دارویی عفونت را از بین میبرد.
کارشناس طب ایرانی بیان کرد: اگر افراد باردار به آنفولانزا مبتلا شدند توصیه ما این است برای جلوگیری از خلط، عفونت و تقویت ریهها از حریر بادام و سوپ پر پیاز استفاده کرده و به هیچ عنوان از آویشن، بابونه و پونه استفاده نکنند؛ زیرا استفاده این گیاهان در زمان بارداری باعث خونریزی، سقط و زایمان زودرس در فرد میشود.
مقیمی خاطرنشان کرد: آنفولانزا باعث تب در بدن افراد میشود و توصیه میکنیم افرادی که تب دارند از دمنوش بنفشه، دمنوش اناب و دمنوش زعفران برای پایین آوردن تب استفاده کنند. همچنین کودکانی که به آنفولانزا مبتلا هستند برای اینکه با خوردن داروهای گیاهی تلخ اذیت نشوند، والدین یک برگ کاهو را چند ساعت داخل یخچال نگهدارند تا خنک شود و بعد روی شکم به خصوص در سمت راست شکم کودک مالیده شده تا در کنار داروهای شیمیایی به بهبودی کودک سرعت ببخشد.