یادداشت / سارا شاد ؛ اندر احوالات این روزگار ؛ همجواری با بادمجان دور قاب چین ها

گاهی یک ضرب المثل چنان با زندگی روزمره عجین می شود که میپنداری آن را برای زمان های امروزی گفته اند.
ضرب المثل ” بادمجان دور قاب چین ها ” بدین گونه است .
عصرکاسپین/ سارا شاد ؛ زمان ناصرالدین شاه رسم بوده که در روزی مشخص، وزرا، امرا و رجال کشور دور هم جمع می‌شدند. آن‌ها که هیچ اطلاعی از آشپزی نداشتند در این روز، دو وظیفه مهم بر عهده‌شان بود: یکی آن‌که چهارزانو بر زمین می‌نشستند و مثل خدمه‌های آشپزخانه، بادمجان را پوست می‌کندند و دیگر آن‌که این بادمجان‌ها را پس از پخته‌شدن، دورتادور  بشقاب‌های آش و خورش می‌چیدند.
 آن‌ها سعی می‌کردند درست وقتی شاه به چادرشان سر می‌زند بادمجان‌ها را دور قاب بچینند و مخصوصا دقت و سلیقه به کار می‌بردند که چینش آن‌ها زیبا و شاه‌پسند باشد تا او خشنود شود و نسبت به اخلاص و چاکری آن‌ها عنایت کند.»
پس از سالها کار کردن در حیطه خبر و سیاست ،آنچه که این روزها بیشتر دیده می شود ، افزایش افراد متملق و چاپلوس یا به عبارتی “بادمجان دور قاب چین ها” هستند.
این روزها به واسطه وجود فضای مجازی و دیده شدن افراد در این فضا ،” بادمجان دور قاب چین ها ” به واسطه اظهار فضل و چاپلوسی های بسیار،  نمایان تر و واضح تر از مابقی افراد جامعه دیده می شوند.

این افراد از هیچ راهی برای موفقیت در مسیر چاپلوسی و تملق کوتاهی نمی کنند ، از تعریف ، تمجید های بی نهایت تا قربون صدقه های بسیار ، یا نطق سرایی هایی در مدح و ستایش اشخاص خاص .
این رفتارها در همین جا خلاصه نمی شود و این جان نثاران دروغین از هیچ گونه خدمات ظاهری به اشخاص خاص کوتاهی نمیکنند .
معمولا این جان نثاران فرضی و این فرصت طلبان امروزی را در اطراف افراد سیاسی می توان مشاهده کرد.
برای این پاچه خواران ، پولدار بودن شخصی کفایت میکند تا همواره مجیزگویی و چاپلوسی های خود را در ستایش آن فرد افزایش دهند و گاهی این تملق و چاپلوسی به قدری زیاد می شود که یادآور بت پرستی است.

تملق و چاپلوسی پدیده هایی هستند که ریشه در فرهنگ ناسالم و ضعف سیستم ها دارند و برای مقابله با این رفتارها، باید به تقویت فرهنگ صداقت، شفافیت و شایستگی در جامعه پرداخت. هر فرد می‌تواند با رفتار صادقانه و دوری از تملق، به بهبود این فرهنگ کمک کند.

شایسته است همه افراد جامعه خصوصا مدیران سیاسی از تملق دوری گزیده و به جای آن، به صداقت و شایستگی افراد ارزش بدهند، تا بتوانیم گامی کوچک اما مؤثر در جهت بهبود جامعه برداریم.

خبرهای تازه
نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.