نهادینه کردن فرهنگ بازیافت ضروری است /مافیای بازیافت در کشور یک تهدید جدی محسوب می شود

به گزارش عصرکاسپین، در فروشگاه‌های کشور آلمان، دستگاه‌هایی وجود دارد که با ریختن پسماند های خشک، با توجه به جنس و وزن پسماند رسیدی به شما می‌دهد که حکم پول را دارد و می‌توانید با ارائه آن از فروشگاه‌ها خرید کنید.

بهترین پارک این کشور هم محل دفن پسماند است اما به دلیل آنکه پسماندها با روشی اصولی دفن شده‌اند، شهروندانشان با مشکل روبه‌رو نمی‌شوند.

در کشورهای اروپایی مانند آلمان و هلند سطل‌های پسماند خشک ۲۲۰، ۶۶۰، ۱۱۰۰ لیتری وجود دارد که به صورت هفتگی توسط ماشین‌های مخصوص پسماند خشک جمع‌آوری می‌شود و به کارخانه بازیافت می‌رود.

نمی‌توان کتمان کرد که ارزش‌گذاری بازیافتی‌ها چند سالی است که در ایران هم مورد توجه قرار گرفته و فقط کشورهای پیشرفته نیستند که برای آن برنامه دارند.

شهرداری اصفهان نیز در قبال بازیافت‌ها، مواد شوینده به مردم ارائه می‌کند و با این روش فرهنگ ارزش‌گذاری به بازیافت و محیط زیست انجام می‌شود. ایستگاه های بازیافت در مناطق مختلف شهر اصفهان برپا شده و مردم با ارائه پسماند ‌های خشک خود موادشوینده دریافت می‌کنند.

قبل از آن دارندگان چرخ‌دستی‌هایی بودند که در مقابل دریافت نان خشک و بازیافتی‌ها، سبد یا سنگ نمک می‌دادند و مردم هم آنها را به نام «نمکی» می‌شناختند.

شهرداری برای ساماندهی این بخش چند سال سال پیش اعلام کرد که این افراد باید قانونمند شوند و تحت نظر شهرداری و با هیبت شرکت‌های پیمانکاری فعالیت کنند.

همان‌هایی که «نمکی‌ها» را با چرخ‌دستی در مناطق مختلف پخش می‌کردند، شرکت زدند و به جای چرخ دستی به آنها وانت دادند؛ اما این بار ماموریتشان متفاوت‌تر و هدف آنها جمع‌آوری پسماند های بازیافتی بود.

قراردادهای شرکت‌های پیمانکار در قالب مزایده بسته می‌شود و شهرداری پول کمی‌ از شرکت‌ها دریافت می‌کند.

شهرداری اصفهان به این کار بسنده نکرده و در ادامه، آموزش‌ شهروندان را هم جزئی از وظایف این پیمانکاران قرار داد.

آموزش‌گرها تحصیلات مرتبط مانند لیسانس محیط زیست یا بهداشت محیط دارند و باید خانه به خانه جمع‌آوری بازیافت را به مردم آموزش‌ دهند.

مردم باید پسماند های خشک خود را تحویل خودروهای حمل پسماند شهرداری بدهند و کیسه های نایلونی بگیرند اما شرکت‌ها و مدارس که پسماند بیشتری داشتند، در مقابل آن مواد شوینده یا پول می‌گیرند.

شرکت فراگستران زنده رود نیز از سال ۱۳۹۲ با هدف ارایه بهترین خدمات عمومی با تکیه بر کار تیمی، پشتکار، شکوفایی وخلاقیت سازمانی ایجاد و مشغول فعالیت شد.

این شرکت در ابتدا برای نهادینه کردن فرهنگ بازیافت در شهرهای استان اصفهان فعالیت می کرد اما در حال حاضر جمع آوری پسماندهای ۹ شهر کشور از جمله شهرهای نیشابور، زنجان، املش، رشت، لاهیجان، ارومیه، کرمان، اهواز و یاسوج توسط شرکت فراگستران زنده رود انجام می شود.

مدیرعامل شرکت فراگستران زنده رود در گفتگو با خبرنگار ایمنا تاکید می کند: با توجه به اینکه نهادینه کردن فرهنگ بازیافت بسیار مهم و ضروری است، در این راستا فعالیت مافیای بازیافت در کشور یک تهدیدی به شمار می رود.

توحید رزمی با اشاره به اینکه این شرکت به عنوان کارآفرین تاکنون برای ۹۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغالزایی کرده است، اظهار می کند: با توجه به اینکه ۲۵ درصد سازمان های پسماند کشور از فعالیت های شرکت فراگستران زنده رود شناخت و آگاهی دارند، اگر مسؤلان بیشتر به این شرکت اهمیت دهند می توانیم فرهنگ بازیافت را در ایران نهادینه کنیم.


نهادینه کردن فرهنگ بازیافت بسیار مهم و ضروری است

مدیرعامل شرکت فراگستران زنده رود نهادینه کردن فرهنگ بازیافت را بسیار مهم و ضروری خوانده و می گوید: در این راستا فعالیت مافیای بازیافت در کشور یک تهدیدی به شمار می رود.

رزمی ادامه می دهد: هنگام آغاز فعالیت در شهرهای کشور با مافیای بازیافت رو به رو می شویم، مافیایی که دوره گردهایی را برای جمع آوری بازیافت اجیر کرده اند اما این شرکت طی فراخوانی همه دوره گردهای شهر مورد نظر را شناسنامه دار کرده و تحت پوشش بیمه ای و حقوقی خود قرار می دهد تا فرهنگ بازیافت به شهرها باز گردد.

وی خاطرنشان می کند: خوشبختانه در این میان ماده ۱۶ قانون پسماند از فعالیت قانونی شرکت فراگستران زنده رود حمایت می کند و با متخلفان برخورد می کند تا جایی که کارگاه های راه اندازی شده مافیاهای پسماند پلمب می شوند.

مدیرعامل شرکت فراگستران زنده رود خبر از احداث کارخانه کمپوست با مشارکت یک شرکت سرمایه گذار اتریشی در شهرستان گلپایگان داده و اضافه می کند: این کارخانه با اعتباری افزون بر ۱۳ میلیارد تومان اعتبار در حال احداث است و تا ۳ ماه آینده مورد بهره برداری قرار می گیرد.

وی خاطرنشان می کند: با تحقق این پروژه در شهر گلپایگان دیگر شاهد دفن پسماندها نخواهیم بود.

رزمی یادآور می شود: در ایران نتوانسته ایم دفن پسماندها را به صفر برسانیم اما خوشبختانه در حال حاضر شهرداری زنجان با سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیون دلاری در صدد راه اندازی کارخانه زباله سوز است تا از زباله ها برق تولید کند و البته امیدواریم در سایر شهرهای کشور هم شاهد چنین اقدامات ارزشی باشیم.

مدیرعامل شرکت فراگستران زنده رود اظهارمی کند: در حال حاضر ۲۵ درصد امور بازیافت خدمات شهری شهرداری های کشور توسط این شرکت انجام می شود که عمده آن در زمینه فرهنگ بازیافت است.

وی تاکید می کند: در هر شهری که وارد می شویم صفر تا صد نهادینه کردن فرهنگ بازیافت آن شهرها طی مدت یک ماه انجام می شود.

عدم تفکیک از مبدأ پسماند ها نسل آینده را با خطر روبه رو می کند

رزمی با بیان اینکه عدم تفکیک از مبدأ پسماند ها نسل آینده را با خطر روبه رو می کند، ادامه می دهد: از هرکیلو پسماند تر ۷۵۰ گرم آن مواد قابل بازیافت است که با بی توجهی روانه سطل های زباله می شوند و به همراه زباله ها دفن می شوند و این در واقع خطر بزرگی است که زیر گوش شهرها قرار گرفته است.

وی با اشاره به اینکه دفن موادبازیافتی به همراه زباله ها در ۶۰ سال آینده شهرها را از بین می برد، اظهارمی کند: ما در صدد هستیم فرهنگسازی تفکیک زباله از مبدأ را با اطلاع رسانی گسترده در قالب طرح خانه به خانه انجام دهیم.

مدیرعامل شرکت فراگستران زنده رود می گوید: انتظار ما از مسئولان این است که به این مسأله به دید اقتصادی ننگرند بلکه با دید ارتقای فرهنگ شهروندی نگاه کنند زیرا اگر بیابان ها از دفن زباله پر شدند تکلیف نسل آینده ما چه خواهد شد؟

وی مهمترین هدف این شرکت را ورود سهام آن به بازار بورس خوانده و یادآور می شود: ورود به شهرهای مشهد، سمنان، بندرعباس از برنامه های آینده این شرکت خواهد بود واحداث کارخانه کمپوست در شهرهای یاسوج و نیشابور نیز جزو برنامه های آینده این شرکت خواهد بود./ایمنا

دیدگاه ها (0)
افزودن دیدگاه