ویروس های آنفلوانزای پرندگان پیچیده و گوناگون هستند، برخی از این ویروس ها بدون علامت هستند. اما با ورود آن به بدن انسان و فعال شدن آن ابتلا صورت می گیرد می تواند موجب مرگ و میر شود. بنابراین رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری بسیار حایز اهیمت است.
به گزارش عصرکاسپین ، به دنبال شایع شدن ویروس آنفلوانزای پرندگان در بین طیور و خسارت هایی احتمالی، در حال حاضر موضوع ابتلای انسان به این ویروس بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
ویروس های آنفلوانزای پرندگان پیچیده و گوناگون هستند، برخی از این ویروس ها بدون علامت هستند. اما با ورود آن به بدن انسان و فعال شدن آن ابتلا صورت می گیرد می تواند موجب مرگ و میر شود.
خاستگاه ویروس آنفلوانزای پرندگان کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا بوده از سوی دیگر این ویروس ها زمانی که از خاستگاه خود به کشور دیگری منتقل می شوند یعنی ویروس قوی تر شده و شانس گسترش بیماری نیز بیشتر می شود لذا شانس این که انسان را گرفتار کند نیز به همان اندازه بیشتر می شود، حال کسانی که با پرندگان ارتباط دارند احتمال آلوده شدن به بیماری انفلوانزای پرندگان در آنها نیز بیشتر است.
کارگران شاغل در مزارع و یا محل های پرورشی پرندگان اهلی، فروشندگان پرندگان زنده، شکارچیان و صیادان پرندگان وحشی، آشپزهایی که با ماکیان زنده یا اخیرا کشته شده سر و کار دارند و فروشندگان پرندگان دست آموز، افراد در تماس با پرندگان مثل کارگران مرغداری ها، از جمله افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری بوده و توصیه می شود همه مردم از تماس مستقیم با پرندگان خودداری نموده و همچنین طیور خود را در جاهای محصور شده نگهداری کنند تا احتمال ابتلا به بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که از طریق پرندگان مهاجر منتقل می شود کاسته شود.
هشدارهای مهم در جهت پیشگیری از ابتلا به انفلوانزای فوق حاد پرندگان
* رعایت بهداشت فردی ،شست و شوی دستها بخصوص بعد از سرفه کردن، عطسه کردن و دستزدن به بینی و دهان
*خودداری از نگهداری هر گونه پرنده در منزل
*خودداری از مصرف گوشت طیور بصورت خام یا نیم پز
*شستشوی درست و دقیق تخته گوشت پس از استفاده
*پوشیدن دستکش و زدن عینک و ماسک هنگام درست کردن گوشت طیور
*پوشیدن دستکش و زدن عینک و ماسک هنگام پرکنی و انجام پر کنی در هوای آزاد
*حتما بعد از جابجایی مرغ برای پخت وپزدر آشپزخانه، دستها با آب و صابون شسته شود
*جدا سازی ظروف فرد مشکوک به بیماری و پرهیز از تماس چهره به چهره
*مهمترین اقدام کنترلی شامل معدوم کردن سریع پرندگان بیمار یا تماس یافته، دفع مناسب لاشه پرندگان و قرنطینه و ضدعفونی کردن مرغداری ها می باشد .
*محدود نمودن جابجایی پرندگان در داخل کشور و یا بین کشورها یک از اقدامات کنترلی می باشد.
*استفاده از وسایل حفاظت شخصی مانندماسک، عینک، لباس مخصوص، چکمه، کلاه در زمان معدوم سازی (دفن بهداشتی)
* انهدام وسایل حفاظتی پس ازمصرف درصورتی که یکبار مصرف باشد.
*شست و شوی دست ها با آب وصابون ۲۰-۱۵ ثانیه پس از تماس یا استفاده از وسایل حفاظتی
*استفاده از هیپوکلریدسدیم ۱% برای وسایل آلوده به خون و مایعات الوده
*ضدعفونی سطوح فلزی صاف باالکل ۷۰%
*بیماران باید در وضعیت ایزولاسیون تنفسی و تماسی قرار گیرند .(جدا سازی، کاهش ملاقات ها، رعایت فاصله حداقل ۱ متر هنگام تماس یا مراقبت از بیمار)
*پرسنل بهداشتی و درمانی باید از ماسک، گان، آستین بلند محافظ صورت و عینک استفاده کنند .
*ملاقات نمودن بیماران و گردش آنها در محیط بیمارستان و رفت آمد به سایر اتاق ها و بخش ها ممنوع است .
*رعایت بهداشت فردی و اجتماعی ضرورت دارد .
* حتی المقدور وسایل یکبار مصرف به بیماران داده شود .
* در صورت بروز تب و نشانه های تنفسی تا ۱۰ روز پس از بازگشت از نقطه آلوده، به پزشک مراجعه شود.
* از خوردن تخم پرندگان بصورت اصطلاحاً عسلی یا بکار بردن آن در مواد غذایی که بصورت خام مصرف میشود (پخته نمیشود) جداً اجتناب شود.
* پخت تخم پرندگان باید بصورتی باشد که زرده روان یا شل نباشد و کاملا سفت شود.
* تماس مستقیم و نزدیک انسان با پرنده آلوده و از طریق خوردن گوشت پرنده آلوده به صورت نیم پز در انتقال ویروس موثر است.
*فروشگاه های مرغ زنده نیز یک عامل ا نتشار ویروس هستند. از این رو از زنده فروشی و خرید و فروش پرندگان زنده خودداری شود.
*مهاجرت پرندگان می تواند ویروس را از منطقه به منطقه دیگر انتشار دهد.لذا از شکار، تله گذاری و ورود پرندگان به لانه پرندگان اهلی خودداری شود.
توجه داشته باشیم بیماری آنفلو انزای پرندگان ازطریق فضولات، گردوغبار، اشیاء آلوده و… کک ها به پرندگان دیگر و انسانی از مرغداری به مرغداری دیگر منتقل می شود لذا توجه به نکات بهداشتی و رعایت آنها بسیار حائز اهمیت می باشد.
لازم به ذکر است؛ تاکنون هیچ مورد ابتلای انسانی در کشور و استان مشاهده نشده و موارد ثبت آنفلوانزا فصلی می باشد.