حماس و مقاومت فلسطین با آغاز عملیات «طوفان الاقصی» نسل جدیدی از نبردهای نامنظم را ارائه کرده که پیشرفتهترین تجهیزات اطلاعاتی و نظامی صهیونیستها را با چالش جدی روبهرو کرده است.
عصر کاسپین/ شنبه ۱۵ مهرماه گردانهای عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی حماس یک عملیات گسترده و ترکیبی را علیه رژیم صهیونیستی آغاز کردند که تاکنون و طبق آمار اعلامی موجب کشته شدن بیش از ۷۰۰ صیهونیست و اسارت ۱۳۰ نفر از آنها شده است.
از جنبههای مختلف، عملیات طوفان الاقصی بزرگترین عملیات مقاومت فلسطین علیه اشغالگران صهیونیست طی ۵۰ سال گذشته بوده است بهصورتی که با گذشت سه روز از آغاز این عملیات و پیروزیهای متعدد مبارزان فلسطینی، رژیم صهیونیستی تنها به حملات هوایی به نوار غزه بسنده کرده و نتوانسته است راهبرد مشخصی را در این نبرد دنبال کند و بهنوعی دچار یک سردرگمی و غافلگیری راهبردی شده است.
نگاهی به تحولات چند سال اخیر اما بهخوبی نشان میدهد که از نبرد «شمشیر قدس» در سال ۲۰۲۱ به این سو، مقاومت فلسطین راهبرد خود را از دفاع به تهاجم مقابل رژیم اشغالگر قدس تغییر داده و فصل جدید از مبارزه را با دشمن آغاز کرده است.
اجرای عملیاتهای متعدد استشهادی در کرانه باختری و سرزمینهای ۱۹۴۸، حملات متعدد موشکی در پاسخ به تجاوزات گاه و بیگاه رژیم صهیونیستی و همچنین نبرد ۵روزه جهاد اسلامی پس از ترور تیسیر الجعبری نمونههایی از اتخاذ این راهبرد جدید است.
اما بهنظر میرسد گروههای مقاومت آمادگی برای اجرای این راهبرد جدید را از سالها قبل شروع کرده بودند و افزایش توان و آمادگیهای رزمی و همچنین ورود به حوزههای جدید نظامی مانند رزم پهپادی و جنگ الکترونیک را که نمایانگر توانمندی مقاومت در اجرای جنگ هیبریدی است، در دستور کار خود داشته است.
با نگاهی به شیوه رزم مبارزان فلسطینی میتوان دریافت فرماندهان مقاومت در سطح راهبردی اجرای رزم ناهمتراز مبتنی بر مؤلفههای جنگ بیقاعده را برای مقابله با صهیونیستها اتخاذ کردهاند و بهخوبی هم توانستهاند در سطوح عملیاتی و تاکتیکی این راهبرد را در حوزه توان رزم و آمادگیهای تجهیزاتی و همچنین در حوزه آمادگی رزم و آموزش نیروی انسانی نهادینه کنند.
حماس در عملیات اخیر خود نشان داد توان اجرای عملیاتهای ویژه و نفوذ به سرزمینهای اشغالی از زمین، هوا و دریا را دارد و در اجرای عملیاتهای آببرد و هوابرد تبحر خاصی پیدا کرده است،
این موضوعی است که نیاز به آموزش و تمرین مداوم دارد که اجرای آن در باریکه غزه و درست کنار ورزیدهترین سرویسهای اطلاعاتی جهان توان بالای حفاظت اطلاعات نیروهای مقاومت را نشان میدهد.
از سوی دیگر انهدام تجهیزات زرهی مانند تانکهای مرکاوا نسل ۴ و همچنین عبور از مرز بین غزه و سرزمینهای اشغالی که بهشدت محافظت میشود و در نتیجه نفوذ به شهرکهای صهیونیستی که بعضاً چند ده کیلومتر با نوار غزه فاصله دارند و اجرای عملیات موفق در آنها، همگی نشان از آمادگی نیروهای مقاومت در بعد اطلاعاتی و عملیاتی دارد، اما جدای از همه اینها هیچگاه تاکنون اسرائیل این میزان اسیر در دست مقاومت نداشته است و این یک آبروریزی بزرگ برای نهادهای امنیتی این رژیم است.
نکته قابل تأمل دراینباره آن است که مقاومت برای نخستین مرتبه به توان اجرای عملیات همزمان در عرصههای مختلف دست یافته و توانسته است یک جنگ ترکیبی و هیبریدی تمامعیار را بهصورت پیشدستانه علیه دشمن اجرا کند، این موضوع بهنظر مهمترین بخش توان نظامی حماس و مقاومت فلسطین است که موجب درگیر شدن صهیونیستها در چند جبهه شده است،
بهطوری که در همان روز اول نبرد شبکه اینترنت در جنوب سرزمینهای اشغالی دچار اختلال شد و برخی خبرها از هک شدن سامانه گنبد آهنین نیز حکایت میکردند،
این موضوع علاوه بر آنکه توانمندی مقاومت در جنگ سایبری را نشان داد، راهبرد سانسور خبری اسرائیل را هم درهم شکست.
صهیونیستها در خلال درگیری و جنگهای مختلف سعی میکردند اجازه انتشار هیچ تصویری از تلفات وارده را ندهند و بهشدت اخبار این حوزه را سانسور میکردند اما در جریان عملیات طوفان الاقصی از همان ساعت اولیه نبرد تصاویر کشتهشدگان و اسرای اسرائیلی بهصورت گسترده توسط مبارزان فلسطینی منتشر شد و موجب شد فشار روانی گستردهای روی اشغالگران صهیونیست وارد شود.
هرچند برای ارتشهای کلاسیک، مقابله با نبردهای نامنظم کار بسیار سختی است اما غافلگیری و تلفات وارده به صهیونیستها نشان میدهد آنها علیرغم چندین دهه نبرد با گروههای چریکی و نامنظم، هنوز به سطح تجربه و مهارت کافی برای اینگونه نبردها نرسیدهاند و راهبرد مشخصی در این زمینه ندارند.
از سوی دیگر این موفقیت نشاندهنده ارائه سبک جدیدی از نبرد نامنظم توسط جبهه مقاومت است که تنها منحصر به اجرای عملیاتهایی از جنس نفوذ و تاخت و عملیاتهای انهدامی نیست و عرصههای جدیدی مانند جنگ روانی، سایبری، موشکی و پهپادی را هم بهخدمت گرفته است.
اما بهنظر میرسد تمام توانمندیهای نظامی مقاومت اسلامی در فلسطین در قالب یک شبکه واحد و یکپارچه فرماندهی و کنترل ایجاد شده است که نهتنها مراحل کسب آمادگی و توان رزم را بهدقت برنامهریزی و دنبال کرده بلکه تابهحال تمام مراحل عملیات طوفان الاقصی را هم هدایت و فرماندهی کرده است.
تشکیل شبکههای یکپارچه پهپادی و موشکی در جبهه مقاومت هم بخشی از این همین شبکه پکپارچه فرماندهی و کنترل است. دستیابی نیروهای جبهه مقاومت به انواع پهپادهای شناسایی و رزمی و همچنین انواع موشکهای کروز و بالستیک موجب ایجاد شبکهای یکپارچه در این حوزه شده است که تحت نظارت و هدایت شبکه واحد فرماندهی کنترل قادر به اجرای عملیات در سرتاسر منطقه است و امروز بخشی از این توان در سرزمینهای اشغالی به منصه ظهور رسیده است.
بههرترتیب جبهه مقاومت با اجرای عملیات طوفان الاقصی نسل جدیدی از نبردهای نامنظم و هیبریدی را به نمایش گذاشته است که تا کنون قادر بوده است مقابل پیشرفتهترین تجهیزات زرهی، پدافندی و اطلاعاتی موفق باشد و قطعاً به این ترتیب جبهه مقاومت شگفتانههایی جدید و غافلگیرانه برای دشمنان خود خواهد داشت و صهیونیستها را بهصورت جدی با چالشهای بزرگ مواجه خواهد کرد.