نمایشگاه گروهی عکس از دستاورد نگاه و سعی دانشجویان رشته نقاشی امیرحسین گل پور با عنوان «بی نقاب/UnMasked» از روز سی ام بهمن ماه جاری در گالری او شهر رشت گشایش مییابد.
عصرکاسپین به گزارش دفتر رسانه پایگاه عکس چیلیک در این نمایشگاه عکس تعداد ۳۵ عکس از ۳۵ تن از دانشجویان در اندازه ۲۰ در ۲۵ سانتیمتر زیر نظر امیرحسین گلپور با محوریت سلفپرتره، فرصتی برای دانشجویان پدید آورد تا نقابهای روزمره را کنار بزنند و چهرهی حقیقی خود را به تصویر بکشند و هویت فردی از دریچهی سلفپرتره را به چالش کشیده و بازتابی از درونیترین لایههای شخصیت خویش را به صورت آنی در عکس ارائه کنند.
اسامی دانشجویان صاحب عکس در نمایشگاه گروهی سلف پرتره «بی نقاب/UnMasked» به این شرح اعلام شده است:
سیده آیه احمدی، عارفه اقدامی، دیانا حاجی میرزایی، زهرا حسنآبادی، نیکا حسین پناهی، آیسان حسینی پور، الهه درویشی، بهار دیدار، زهرا چگینی، محدثه تقی پور، مبینا جوادی، نورا جعفری، حدیث کرمی، کیمیا شاه منصوری، ثنا شیرسوار، کیمیا شریفی، سحر فلاح نژاد، فاطمه فلاح، سارا گلریز، سبا رمضانی، ملیکا رنجبر، رقیه صلحی، پرنیان دامادنژاد، سوگند مسرور، سیده یلدا مهدوی، فریناز میرعباسی، نازنین عظیمی، محمد دهقان، نازنین قلیپور، مبینا منظم، مهشید هدایتی، منصور عمرانی، مانا طیفوری، حدیث نجفی و نیلوفر نیکوسرشت
در متن استیتمنت و قاب نخست نمایشگاه عکس بی نقاب با عنوان «بینقاب؛ کاوشی در خویشتن و هویت» آمده است:
اروینگ گافمن معتقد است: “زندگی، صحنهای است که در آن افراد نقشهایی را بازی میکنند، اما هنر میتواند لحظاتی از حقیقت را آشکار کند.”
انسان همواره در مواجهه با دیگران، چهرهای نمایشی از خود ارائه میدهد. اروین گافمن در نظریهی نمایش خود بیان میکند که زندگی اجتماعی همچون صحنهی تئاتر است، جایی که افراد بسته به موقعیتهای مختلف، نقابهایی بر چهره دارند و نقشهای متناسب با انتظارات اجتماعی را ایفا میکنند. اما زمانی که فرد با خود روبهرو میشود، چه باقی میماند؟
سلفپرتره، شکلی از بیان درونی است که هنرمند را وادار میکند تا ورای این نقشها، به کشف چهرهی واقعی خود بپردازد—چهرهای بینقاب و رها از نمایشهای اجتماعی.
مفهوم نقاب در بسیاری از سنتهای فلسفی و عرفانی نیز حضوری پررنگ دارد.
در تفکر اسلامی و عرفانی، “حجاب” یا “پرده” نمادی از فاصلهی میان انسان و حقیقت است. در اشعار و متون صوفیانه، “پردهبرداری” استعارهای برای کشف حقیقت درونی و شناخت عمیقتر از خود و جهان است. در این نمایشگاه، دانشجویان نقاشی، با بهرهگیری از زبان تصویری، نقابی را که در زندگی روزمره بر چهره دارند کنار زده و در قالب سلفپرتره، تلاش کردهاند تا خودِ درونیشان را بازنمایی کنند.
بینقاب فرصتی است برای مواجههی بیپرده با خود، تجربهای که در آن مرز میان هویت فردی و اجتماعی کمرنگ شده و حقیقت وجودی هر فرد، بیواسطه در قاب تصویر ظاهر میشود.
این نمایشگاه نهتنها تجربهای هنری، بلکه سفری درونی است که دانشجویان را به درک عمیقتری از خود، نقاشی و ارتباط میان هنر و هویت سوق میدهد.
در عین حال، این تجربه پلی میان هنر و جامعه میسازد، جایی که دانشگاه به بستری برای بیان فردیت تبدیل میشود و هنرمند، فراتر از چارچوبهای کلیشهای، روایتگر حقیقت درونی خود میگردد. آثار این نمایشگاه حاصل اولین تجربه بسیاری از دانشجویان در مواجهه با عکاسی است.
در این مسیر، آنها از عکاسی آنالوگ تا دیجیتال را آموختند و درکشان از مفهوم “عکس خوب” متناسب با سطح آموزشی و تجربیاتشان شکل گرفت.
با توجه به اینکه این درس، نخستین و آخرین واحد عکاسی آنها در طول دوره تحصیلی است، انتخاب و ارائه آثار بر اساس آموزههای ترم، ظرفیتهای فردی و تجربههای بصری هنرجویان انجام شد. یکی از چالشهای این دوره، محدودیت تجهیزات عکاسی بود، چراکه اکثر دانشجویان فاقد دوربین حرفهای بودند و به ناچار عکاسی با تلفن همراه انجام شد. این محدودیت، اگرچه از نظر فنی چالشی برای آنها محسوب میشد، اما در عین حال فرصتی بود تا با امکانات در دسترس، نگاه خلاقانهتری به قاببندی، نور و روایت بصری داشته باشند.
در طی این ترم، سمیناری با محوریت پرورش خلاقیت در عکاسی و هنر نیز برگزار شد تا دانشجویان جسارت بیشتری در تجربهگری و بیان خلاقانه پیدا کنند. این رویکرد سبب شد تا خروجیها نهتنها به مهارتهای فنی محدود نمانند، بلکه بازتابی از نگاه شخصی، هویت بصری و رویکرد خلاقانه آنها نیز باشند.
هدف این نمایشگاه، نمایش فرآیند رشد و درک دانشجویان از تصویر، هویت فردی و روایت بصری در قالب سلفپرتره است—آثاری که هم تجربه آموزشی و هم کشف فردیت را به تصویر میکشند.
نمایشگاه گروهی سلف پرتره «بی نقاب/UnMasked» ساعت ۱۷ روز ۳۰ بهمن ماه ۱۴۰۳ گشایش یافته و تا ساعت ۲۱ ادامه خواهد داشت.
سایر علاقهمندان میتوانند همه روزه تا پایان روز ۴ اسفند ماه از ساعت ۱۵ تا ۲۱ از این عکس ها در گالری او در رشت دیدن کنند.
گالری او در استان گیلان، شهر رشت، خیابان امام خمینی، خیابان پانزده خرداد، روبهروی بنفشه ۳ واقع شده است.